Saturday, August 4, 2012

Susu tak cukup?

Salam 16 Ramadhan semua.. Sekarang Ummu Aziz telah masuk minggu ke 20 kehamilan. Alhamdulillah baby soleh dan mamanya sihat walafiat. Aziz pun tengah biasakan hidup ber'adik' dengan  Adik Ahmad, adik susuannya yang comel. Hehe,walaupun biasalah kan, mesti jeles tu ada sikit2. Tak boleh nak kendong Ahmad depan Aziz, nanti Aziz melutut, kadang-kadang sampai guling-guling minta diangkat. Takpe2, step by step lah kan.

Hari ni tiba2 rajin nak membaca pasal breastfeeding, al-maklumlah, kurang ilmu tentang penyusuan 'newborn' ni. Dulu masa mula2 menyusukan Aziz, main redah je. Stok susu mula buat malam nak pergi kelas. Cukup2 untuk sehari esoknya je. Malu nengok kawan2 bloggers yang stok tak muat freezer :P  Oklah2. Nak cerita pasal pembacaan tadi. Masalah yang semua mak2 akan hadapi masa mula2 anak lahir : Takde susu @ susu sikit. Semua orang hadapi masalah yang sama. Sampai ramai yang awal2 ni lah give up tengok takde susu, padahal, ni semua aturan Allah, yang saya baru tahu! Ce tengok gambat di bawah


Ni bukan gambar bumi dibandingkan dengan planet2 lain, tapi gambar perut baby yang  baru lahir, pada hari pertama, ke-2 dan ke-3!

Hari pertama, baby hanya perlukan 5-7ml susu saja! Mana taknya, baru keluar dari rahim ibunya yang selama ni bagi nutrien kat dia kan. Takkanlah perut gedabak macam mak dia jugak. :D Perut baby pun baru nak membesar. Jadi kepada mak2 sekalian, kalau ingat newborn tu tak kenyang ke, susu takde ke, jangan risau, insyaAllah susu tu cukup. Tu Allah yang cipta dan susun.

Satu keajaiban lagi, susu tu nampak je sikit,tapi sebenarnnya ia sangat likat dan cukup nutrien untuk baby kesayangan kita. Itulah kolostrum. Orang dok beli mahal2 kolostrum lembu alpha lipid, kita ni dah diberi anugerah dari Allah,free pulak tu. Jadi bagilah paada anak kita susu kolostrum yang bagus ni.

Perasan tak, Masuk hari ke 3-4, baru susu mencurah-curah keluar. Ramai orang berterima kasih kepada pam susu, sebab lepas pam, susu makin banyak keluar. Buatlah apa2 method yang anda nak untuk membanyakkan susu, tapi sebaik-baik cara ialah dengan bagi direct feeding setiap kali baby nak susu, dan JANGAN cuba-cuba bagi susu  formula. Bila dah mula bagi formula, baby mula kurang menyusu badan, dan penghasilan susu badan makin kurang. No matter what, keep on breastfeeding/ breastpumping. Cuma kadang- bila kita tak sihat, penghasilan susu pun boleh merosot. Jadi ibu-ibu kena jaga kesihatan lah ye. :)

Lagi satu, kuatkan semangat untuk terus breastfeeding anak. Cakap memang senang, tapi nak buat, kena sokongan suami, & pam susu yang elok.hehe

Ni sekadar sikit perkongsian pasal ilmu dan pengalaman yang sikit ni. Sebab terkilan sangat bila tengok bayi yang diberi susu formula instead of susu ibu yang mahal ni. Sedangkan zaman nenek moyang kita dulu,boleh je diorang menyusukan anak2 tanpa susu formula. Takde pun diorang bagi alasan takde susu atau baby tak nak menyusu. Kan2?

Kami masa posting paediatrics di Hoshas dulu, berpeluang interview mak2 kat wad paediatrics tentang breastfeeding. Rata2 mak yang bekerja hanya bagi breastfeeding sampai umur anak 3 bulan je. Ada yang tak sempat nak bagi susu ibu, klinik dah suap susu formula kat baby tu. Ish3.. Jadi pilihlah klinik/hospital bersalin yang mesra susu ibu atau kita panggil 'hospital rakan bayi'. Nak bawak masuk botol susu pun tak boleh.

As a conclusion, sorry, I'm an obsessed breastfeeding mother! hehe.

Susuilah anak anda.
Gambar hiasan. Aziz dengan jubah hadiah dari Pak Teh Yol. Terima kasih Pak Teh!
Wassalam :)

Sunday, July 22, 2012

Salam ramadhan

Alhamdulillah, dah masuk hari ke 3 kita di Malaysia ni berpuasa. Salam Ramadhan buat semua!

Dan puasa kali ni, Ummu Aziz berazam nak puasa penuh! Amin, moga berjaya. Hehe.

"aik, cam pelik je perempuan boleh puasa penuh."

Tak peliklah. Ada 3 keadaan yang membolehkan seorang puasa penuh:
1. Kanak2 perempuan yg belum baligh
2. Mak2 yang mengandung
3. Lactational amenorrhea (x haid kerana menyusukan)
4. Nenek2 yang dah menopouse!

Agak agaknya Ummu Aziz jatuh dalam kategori mana?

Jawapannya ialah yang no. 2!

Dengan ni nak mengumumkan kepada bloggers semua, Aziz bakal dapat adik bulan 12 ni insya Allah.. Bukan nak menunjuk nunjuk, cuma nak pinta doa sahabat2 di bulan yang mulia ni, semoga khalifah kecil ni bakal lahir dengan sihat & menjadi hamba yang soleh. Boleh tak? :)

Ramadhan kareem, dear readers!



Jawablah ramai2, "Allahu akram"


Wassalam



Location:Kuantan, Pahang

Wednesday, May 9, 2012

Destinasi Percutian

Assalamualaikum wbt..

Hari ni Ummu Aziz dah mula bercuti. Jum jalan-jalan 1 Malaysia!
Apakah destinasi pilihan anda untuk bercuti?

Adakah di pulau?
subhanallah comelnya tempat ni. Kat Maldives :)

Atau di taman negara?
Rindunya kat Air Terjun Latak ni.Kat Taman Negara Lambir, Miri,Sarawak :)


Mungkin di tanah tinggi?
Cameron Highlands!

Siap boleh petik buah stroberi lagi. wow!

Cerita pasal stroberi, teringat pulak kat strawberry tongue. :D

Ok2, destinasi seterusnya,adakah di taman tema?
Poning palo men bende ni. Genting Highlands :)


Dan macam2 lagi tempat peranginan di Malaysia & luar negara.

Kadang-kadang orang lebih suka bercuti di pondok2, madrasah & pusat tahfiz. Boleh cari ilmu agama masa cuti, talaqqi, mengulang, dan macam2 lagi.
Pondok Baitul Qura' Sungai Udang, Melaka. Pondok betul ni. Luar nampak je pondok,tapi kat dalam banyak permata :)

Bumi yang amat kurindu T.T ..Darul QUran, Kuala Kubu Baru


Jadi, di manakah destinasi pilihan anda? Pilihan di tangan anda! Semoga dengan bertambahnya perjalanan kita di bumi Allah ini, semakin kita mendalami kebesaran ciptaan Allah & menginsafi betapa kerdilnya diri ini disisiNya.

Wassalam

Monday, April 30, 2012

Selamat hari pekerja!

Assalamualaikum semua..Di hari yang berbahagia ini, patik ingin mengucapkan selamat hari pekerja kepada semua orang yang bekerja di Malaysia. Terima kasih semua, kerana kalian semua, kami student2 dapat cuti hari ni.hehe

Melalut pulak. Kalau update blog, tup2 dah exam end posting dah. Kalau lagu amy mastura zaman dulu, "sehari bagaikan setahun lamanya". Sekarang dah tak boleh nyanyi dah lagu tu. Sebab sehari dah rasa macam sesaat!

Allah dah bagitahu dalam Quran, bagaimana ungkapan keluh kesah dan kesan orang-orang di hari akhirat tentang kehidupan mereka di dunia sebagaimana firmanNya yang ertinya:
"mereka berbisik-bisik diantara mereka:”Kami tidak berdiam (di dunia) melainkan hanyalah sepuluh (hari).
Kami lebih mengetahui apa yang mereka katakan, ketika berkata orang yang paling lurus jalannya diantara mereka: “Kamu tidak berdiam (di dunia),melainkan hanya sehari saja”. (QS. 20:104)

Nanti kat akhirat,baru kita sedar, & rasa kita hidup di dunia hanya sehari saja! Penat2 buat case presentations, exams, case write ups, study, facebookings, blogging, ngumpat, ngutuk, berdemo , itu, ini, sehari je?

Kami pun dah nak exam minggu depan. another worldly thing to be done! tak suka T.T Oleh itu, kawan2 doakan saya berjaya dalm exam ni,& exam ni lebih mendekatkan kami dengan Allah, bukan makin jauh dari Allah. na'uzubillah

Wassalam..

Wednesday, April 4, 2012

17 bulan ¤Abdul Aziz¤

Assalamualaikum,dear readers!

Currently ummu aziz,abu aziz n aziz are in Temerloh,having our great paediatrics posting!

Sekarang tengah berusaha menyiapkan case write up ke2. Me'rilek'kan jari kejap,menaip post ni.

Lama bebenar tak update blog ni.

Aziz pun baru masuk setahun 5 bulan! Anakku dah besar panjang, tertangguh sampai perkembangan Aziz pun tak update2.

Aziz is now an active toddler! Bukan takat berdiri,berlari pun dah laju :] emaknye pun terkejar-kejar,dari nak beli buku, jadi aktiviti sukaneka pulak kat bookfair baru2 ni.

Selain tu, Aziz dah tahu kegunaan benda2 yang dia selalu tengok. Contoh:
1.bagi sikat, aziz letak kat rambut.
2.Aziz amik stokin ahmad, nak tolong pakaikan kat kaki ahmad!
3.Kunci rumah,aziz angkut,& cuba nak cucuk lubang kunci.tapi tak sampai @-}--
4. Nak makan sendiri,tak nak mama baba suapkan.
5.kalau keluar rumah,pakai kasut sape2 kat luar tu.terbalik pun tak kisah.
6.ada makanan terhidang, aziz dah angkat tangan baca doa.
7.kalau mama baba solat, aziz gi sujud sekali.

Aziz sekarang dalam fasa 'copy' +'paste' perangai kami! Jadi semua benda kena control depan aziz.

Ok2 tak nak taip dah. Semoga Aziz membesar jadi anak soleh mama baba, & pemimpin org yang bertaqwa! Dan sihat2 selalu :')

parenting is the hardest thing on earth! Kita mungkin berjaya dalam pelajaran & pekerjaan,tapi tak menjanjikan kita untuk menjadi seorang ayah/ibu yang baik.kan2

Ok,wallahua'lam

:-D


-Aziz sayang ahmad-
Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, February 2, 2012

My O & G Life :)

Salam blog, salam semua ;) No komen. Lama sangat tak update kan. Macam ni lah bila dah mula sambut baby. Perasan busy :p Nak update pun takde masa la konon..

Ok2. Posting kali ni memang sangat menarik! Jangan salah faham ye, maksud saya, clinical posting.post kali ni biasa je, takde menarik sangat pun :)

Seronok tengok baby lahir. Speechless. Menakjubkan. Comel :) Lagi seronok bila dapat sama2 jadi bidan. Biarlah baju terkena darah atau air ketuban, tapi hati sangat puas, bersyukur! Jadi mak angkat pada baby yang comel2. Hehe. Mr. Hubby pulak jadi bilal dalam labour room. Almaklumlah, ayah2 baby tak disuruh berada dlm labour room lepas habis isterinya bersalin. Jadi Mr. Hubby pergi azan & iqamat dekat telinga baby tu. Semoga mereka terlindung daripada Ummu Sibyan, syaitan yang memang ditugaskan untuk mengganggu bayi yang bersih suci ni. ;) alhamdulillah dapat peluang untuk amalkan benda2 yang kadang2 terlepas pandang kan..

Dan yang bestnya posting kali ni, saya dapat belajar macam2 pasal diri sendiri. Pasal perempuan. Antara benda2 yang saya rasa menarik yang saya baru tahu;
1. Tiga bulan pertama ketika mengandung, kebanyakan ibu ada simtom muntah2, & loya2 kan? Jadi si ibu pun tak lalu nak makan atau minum. Ni sebenarnya adalah mekanisme untuk melindungi kandungan! Kerana 3 bulan pertama adalah waktu organogenesis. Ataupun pembentukan organ dalam bayi. Kalau masa ni bayi terdedah kepada bahan berbahaya, boleh menyebabkan kecacatan,atau apa2 komplikasi lain. Kalau ibu tak muntah2, diorang mungkin akan makan benda yang tak berkhasiat dan boleh membahayakan kandungan. ;)

2. Kebanyakan bayi yang lahir ke dunia adalah bayi yang betul2 kuat! Sebab kalau berlaku keguguran atau bayi mati sebelum dilahirkan, mungkin disebabkan oleh kecacatan atau abnormality pada bayi tu, menyebabkan mereka tak dapat nak survive kalau dilahirkan, atau kata lainnya, incompatible with life. Jadi Allah matikan mereka awal. Dan mereka ni lah pelindung ibu bapa mereka di akhirat kelak!

Nak tau lagi? Tunggu pada post seterusnya, insyaAllah :)

Wassalam..
Published with Blogger-droid v2.0.1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...