Friday, October 23, 2009

Islamic Widget

Adilkah??

Semalam saya telah mendengar sebuah forum yang agak best.. Tajuknya simple, "Hukuman Rotan kerana Meminum Arak, Adilkah?"

Ahli panel pulak, semua hebat2, sepatutnya, sorang panelis dari Sister in Islam & sorang UMNO datang, tapi atas sebab2 yang tak dapat dielakkan, 3 orang je panelis yang hadir.

& mereka semua have done a very good job to convey the messages about the issue.. congrats!! (clap clap..!)

Ingatkan panelis nak bincang pasal arak je, tengok2, banyak jugak isu2 lain yang dibangkitkan.

Antara kesimpulan daripada forum tu :

1. Orang yang jahil akan cakap hukuman sebat untuk minum arak sebagai zalim kerana mereka melihat kesan hukuman tu kepada pesalah saja, tanpa melihat consequences terhadap mangsa kezaliman peminum arak tu. Mereka akan cakap,

"kesian kat peminum arak, itu urusan antara dia dgn Tuhan."

Contohnya kalau peminum arak tu mabuk, accident, langgar orang, orang mati. Adakah adil kepada keluarga mangsa yang dilanggar kalau peminum arak tu hanya perlu bayar denda kepada mahkamah, and they lose their family member? Hukum Islam cakap, bayar diah(gantirugi) kepada keluarga mangsa tu. Peminum arak pula, kena disebat atas kesalahan meminum arak. Zalimkah hukum Islam?

2. Orang yang jahil jugak, akan cakap kejam hukuman sebat, sebab mereka tak faham bagaimana syarat2 hukuman sebat dalam Islam, seperti:
i. Panjang rotan x melebihi 1.22m.
ii. Jika pesalah hamil, hukuman dilaksanakan 2bulan selepas melahirkan anak.
iii. Sebatan x boleh kena muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit.
iv. Pesalah lelaki disebat berdiri manakala perempuan dalam keadaan duduk.
v. Tukang sebat x mengangkat tangannya melebihi 90 darjah
vi. Tidak melukakan kulit pesalah.

jum tengok demo sebat secara islam:


Kita bandingkan dengan sebatan hukum sivil:
i. Rotan yang digunakan pelbagai saiz.
ii. Pesalah akan ditanggalkan pakaian dan digantikan dengan cawatyang hanya menutupi kemaluan.
iii. Punggung akan terdedah untuk disebat.
iv. Ada tukang sebat menyebat dengan cara terus, & ada yang menyentap(sehingga kulit tersentap keuar)
tengok kat sini :



Jadi hukuman mana yang logiknya lebih kejam?? Anda semua tahu jawapannya kan??

Allah telah mencipta manusia, dan hanya Dia tahu cara terbaik untuk mengajar manusia.

Kita sebagai ummat Islam selalu takut untuk menegur kemungkaran.. Kenapa?? Kenapa kita takut untuk mengajak manusia kepada kalimah Allah? Kita ada al-Quran, dan al-Quran ialah sebaik-baik hujah.. Kenapa perlu kita takut, sedangkan kita ada hujah yang terbaik?


Kepada kawan2, sebarkanlah tentang hukum syariah yang sebenar kepada orang di luar sana.. Masih ramai yang melihat Islam sebagai agama keganasan kerana hukum hudud. Padahal itulah hukuman yang maha adil, kerana ia diturunkan oleh Allah yang Maha Adil. Siapa nak sangkal??
Semoga Allah mengampunkan dosa kita & dijauhkan dari azabNya yang pedih & dahsyat..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...