Friday, October 23, 2009

Islamic Widget

Adilkah??

Semalam saya telah mendengar sebuah forum yang agak best.. Tajuknya simple, "Hukuman Rotan kerana Meminum Arak, Adilkah?"

Ahli panel pulak, semua hebat2, sepatutnya, sorang panelis dari Sister in Islam & sorang UMNO datang, tapi atas sebab2 yang tak dapat dielakkan, 3 orang je panelis yang hadir.

& mereka semua have done a very good job to convey the messages about the issue.. congrats!! (clap clap..!)

Ingatkan panelis nak bincang pasal arak je, tengok2, banyak jugak isu2 lain yang dibangkitkan.

Antara kesimpulan daripada forum tu :

1. Orang yang jahil akan cakap hukuman sebat untuk minum arak sebagai zalim kerana mereka melihat kesan hukuman tu kepada pesalah saja, tanpa melihat consequences terhadap mangsa kezaliman peminum arak tu. Mereka akan cakap,

"kesian kat peminum arak, itu urusan antara dia dgn Tuhan."

Contohnya kalau peminum arak tu mabuk, accident, langgar orang, orang mati. Adakah adil kepada keluarga mangsa yang dilanggar kalau peminum arak tu hanya perlu bayar denda kepada mahkamah, and they lose their family member? Hukum Islam cakap, bayar diah(gantirugi) kepada keluarga mangsa tu. Peminum arak pula, kena disebat atas kesalahan meminum arak. Zalimkah hukum Islam?

2. Orang yang jahil jugak, akan cakap kejam hukuman sebat, sebab mereka tak faham bagaimana syarat2 hukuman sebat dalam Islam, seperti:
i. Panjang rotan x melebihi 1.22m.
ii. Jika pesalah hamil, hukuman dilaksanakan 2bulan selepas melahirkan anak.
iii. Sebatan x boleh kena muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit.
iv. Pesalah lelaki disebat berdiri manakala perempuan dalam keadaan duduk.
v. Tukang sebat x mengangkat tangannya melebihi 90 darjah
vi. Tidak melukakan kulit pesalah.

jum tengok demo sebat secara islam:


Kita bandingkan dengan sebatan hukum sivil:
i. Rotan yang digunakan pelbagai saiz.
ii. Pesalah akan ditanggalkan pakaian dan digantikan dengan cawatyang hanya menutupi kemaluan.
iii. Punggung akan terdedah untuk disebat.
iv. Ada tukang sebat menyebat dengan cara terus, & ada yang menyentap(sehingga kulit tersentap keuar)
tengok kat sini :



Jadi hukuman mana yang logiknya lebih kejam?? Anda semua tahu jawapannya kan??

Allah telah mencipta manusia, dan hanya Dia tahu cara terbaik untuk mengajar manusia.

Kita sebagai ummat Islam selalu takut untuk menegur kemungkaran.. Kenapa?? Kenapa kita takut untuk mengajak manusia kepada kalimah Allah? Kita ada al-Quran, dan al-Quran ialah sebaik-baik hujah.. Kenapa perlu kita takut, sedangkan kita ada hujah yang terbaik?


Kepada kawan2, sebarkanlah tentang hukum syariah yang sebenar kepada orang di luar sana.. Masih ramai yang melihat Islam sebagai agama keganasan kerana hukum hudud. Padahal itulah hukuman yang maha adil, kerana ia diturunkan oleh Allah yang Maha Adil. Siapa nak sangkal??
Semoga Allah mengampunkan dosa kita & dijauhkan dari azabNya yang pedih & dahsyat..



Friday, September 11, 2009

My new life

Bertemu lagi kawan2!
Sekarang memang jarang ada masa nak on9. Nak dapat internet pun susah.
Tapi nak berkongsi pengalaman, sebab ramai dah orang tanya pengalaman semenjak mendapat title 'Mrs.' or 'madam' or 'puan'.(perasan =P)

Perasaan semua ada.. Suka, sedih, risau, bahagia, letih..tapi yang paling best, semua perasaan tu x rasa sorang2 cam sblum ni.. dah dapat kongsi dengan orang, yamg tersayang pula tu . Seronok x?

Macam sebelum ni, kitorang baru melalui our 1st minitest. 1 paper je,smua subjests included..40 soalan jeeerr. tapi 1 soalan ade 5 anak. so total=200 soalan. mcQ je pun, true n false.. tapi kalau dalam 5 soalan, betul 3, salah 2,markah=1.. memang bestla.

Tengok kawan2 study memang tension.. pagi sampai malam baca notes+buku. yg dulu antu cter korea pun dah tobat..ngadap nota memanjang. pengalaman saya pulak, study ngan suami.kitorang study study study gak. tapi cam seronok je.. tension adela,p ckit2 je.kepada yg nak merasa perasaan ni, kahwin la time blajar.(^^.)
Result kuar pun alhamdulillah. xdela byk sgt pun(37 out 0f 137 pass the exam). berpadanan la ngn usaha kn??

Nasihat buat kawan2 medic lain(kepada diri sendiri gak), jgnla anggap duniamu sudah tiada lagi kalau fail..minitest je pun.. yang penting skor time endblock..

Tak terlambat gak kot, nak wish semua, Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak.. Bersama2lah kita mencari lailatulQadar. Semoga bertemu dengan malam itu, kawan2!

Tuesday, May 26, 2009

home~sweet~home



Alhamdulillah, akhirnya aku berada di rumahku yang tercinta di Miri, Sarawak..
A place like no other..



Inilah Miri!
Kamek tok, semenanya dah lamak teringin nak kaka sarawak lam blog tok.. hehe
So kwn2 ku, mari membaca bahasa sarawak!

Firstly, mek mok cita psl pusak.
Kamek penah ngaja kawan kamek pusak=kucing, reaksi daknya, tetak n ngutok..
Kecik na ati tym ya.. nya pdh ptok,
"dah kacak kucing, nya tunggah pusak, kedak bunyi apa jak"
Kamek x penah nganok bahasa daknya pya bah. Sebagai penduduk di multiracial country tok, pelu ada respect, n tolerance. Perlulah menghargai kevariasian bahasa & budaya, instead of ngutok o..
Tok sebagai luahan ati kmk la..
Buat nok terasa ati ya, kmk mintak maap.. bukan ngutok tok nak?kmk pdh depan ktk tok.. p myb ktk x pahamla =)

Ok.. kita proceed to the next topic.
Kmk d uia nun, dlm 1 sem (5 bulan), kmk akan balit miri sekali o 2 jak. Kawan kmk nok diam di semenanjung, walaupun di pantai timur( nok daknya padah jaoooohh ya), at least akan balit sebulan sekali la..
& kmk pernah beberapa kali merasa beraya di perantauan. Nang sedih mena la. p nak molah gne la o..
Ceritanya ptok,
kwn kmk nok diam 'jaoh' tok, mun x balit sebulan ka, stat la pdh, indula kampung. lamak x balit. then next week, daknya pun balit umah. Daknya x penah paham perasaan org yg sgt jaoh kdk kmk tok tym daknya madah pya. Kmk dah salu nangis nenga dialog pya. Daknya bok x balit sebulan, dah bisin. Kmk yg jumpa mak bapak beberapa kali jak setaun tok, gine la rasa dlm ati o..
Sometimes, daknya pdh, kmk dh biasa diam jauh2. X sedih dah.. p lam ati kmk, Allah jak tauk rinduunya kmk ngn kampung tercinta tok.
-end of this topic-

Moral daripada 2 crita tok,
1. Kita rakyat Malaysia nang berbilang bangsa. Negeri jauh2, apa gik budaya nk?
Jadi kita perlulah menghormati adat satu sama lain asalkan tidak bercanggah dengan syariat Islamiyyah. Janganlah merasa "negeri aku maju, negeri kau mundur". How could you say that to the place that you have never been to? Jangan sampai buah mulut kita menjadi fitnah kepada orang ramai.. Sahabat saya pernah bercerita, seorang nenek mengutuk, menyumpah dirinya apabila tahu dia ialah orang Sarawak. What's the point there? Apa yang selalu saya dengar sekarang, Sarawak ialah tempat yang penuh dengan ilmu hitam. Orang Sarawak tinggal di rumah panjang. Orang Sarawak bercawat, dan menyumpit binatang liar di hutan. (Sorry for being kinda emo here)

2. X semua orang suka bercerita masalahnya kepada orang. Saya termasuk dalam kalangan mereka. Sebagai seorang Muslim, (at least as a human being), kita mestilah bercakap apabila perlu sahaja! Semakin banyak seorang bercakap, semakin banyak dosa. Kalau diam, at least dapat kurangkan dosa tu. Cuba untuk tidak bercakap perkara yang boleh melukakan hati orang atau perkara yang tidak pasti kesahihannya(pesanan buat diri sendiri juga).

Lastly, saya nak minta maaf kepada yang terasa hati, memang tulisan kali ini agak tajam dan pedas. Tapi niat di hati hendak menegur dan meluahkan perasaan.. (Arrgggh)
Kalau saya ada buat salah, janganlah segan2 tegur k.. (Nobody's perfect except Allah)

Friday, May 8, 2009

coretan hatiku

assalamu'alaikum warahmatullah..

Gedebukk!! Terasa beban menghentak kepala otakku.. Ruginya.. Sekarang rakan-rakanku yang lain mesti sedang mendengar talk di Lecture Hall B.. Sharing moments oleh senior 4th year medic dari Kuantan. Rugi, rugi, rugi.. Nak pergi sekarang, macam dah lewat.. Wah,hatiku berbolak-balik.. Nak pergi, kawan takde.

Jadi aku mengambil keputusan utk duduk diam di dalam kamar 226b ku ini.
Aku pun sign in.. Dah lama tak menulis blog.. Sedihnya.. (Walaupun aku tahu takde orang nak baca blog ni, aku baca.. tak mengapa.. nak tulis gak!!!)

Ummi & ayahku kini berada di Sibu. Transit semalam sebelum meneruskan perjalanan pulang ke Miri.. Ayah, ummi & kakti baru pulang dari Kuching setelah seminggu berada di sana..(busynya mereka..) Semoga selamat sampai esok!!

Dan hatiku baru saja digerakkan untuk membuka blog usang ini, selepas membaca blog Kaktiku sayang.. Tidakku sangka, rupanya kakakku pandai bermain bahasa & agak ramai pengikut blognya..(hehe i tumpang bangga) Tahniah Kakti.

Dan tadi, secara rasminya kelasku di semester pendek ini berakhir. Berakhirnya kelasku bermakna berakhir sudah pengajianku di CFS IIUM (@org panggil matrik UIA) ni.

Minggu depan,kami semua akan menghadapi final exam. Sesungguhnya semester inilah semester yang paling menyentuh hatiku (walaupun sem ni ialah sem paling pendek). Mengenali lecturer yang mantap, (Dr. Kabuye, Dr. Na'aman,Dr. Suleiman & Bro. Tijani) saja dah membuka mataku.. Alangkah kerdilnya diri ini.. Betapa mereka adalah pelapis ilmuwan Islam, boleh memberikan hujah dengan sekuat-kuat hujah (al-Quran &hadith) apabila ditujukan soalan2 menguji minda. Terima kasih cikgu! Rupa-rupanya Dr. Suleiman boleh bercakap dalam 5 bahasa. Bahasa Arabnya sangat power!! Dan beliau juga pandai berbahasa melayu (walaupun berasal dari Ghana) woww!!

Begitu hebat orang Islam.
Bagaimana dengan diriku?
Bolehkah kita menjadi hebat seperti mereka?
Mengapa tidak?
Allah telah mengurniakan otak yang sama kepada seluruh manusia.
Tiada beza antara struktur otak mat saleh, dengan otak orang arab, ataupun orang melayu.
Kita semua manusia. Yang berbeza, cara kita menggunakan otak. Otak,otak...

Rakanku baru menghantar sms. Lecture Hall B penuh! Wah.. jarang berlaku.. Mungkin aku memang tidak ditakdirkan untuk berada di sana. Mungkin adalah lebih baik untuk aku duduk di dalam bilik ini. Kalau aku berada di sana, mungkin aku dah berdengkur =) Tak mengapa, akanku menanyakan pendapat rakanku mengenai talk tadi. Thank you Allah.. Memang di sebalik semua yang terjadi ada hikmahnya.

Mungkin ramai orang tak faham falsafahku @ bebelanku di atas.. Tak mengapa, aku menyedari kelemahan hatiku ini..

Terima kasih Tuhan! Kau jadikan hati ini lemah, supaya aku sentiasa mencari rahmat dan kasih sayangmu. Kau tumpahkan ujian ke atasku supaya aku tidak leka dan riak dalam perjalanan menuju destinasiku.

Memang benar, seseorang kadang-kadang perlu jatuh ke lembah dosa sebelum mendapat hidayah dari Allah. Umar al-Khattab sebelum memeluk Islam, seorang yang sangat kejam dan digeruni.. Tetapi lihatlah sumbangannya kepada agama ini selepas mengucap kalimah "La Ilaha Illa Allah". Kita bukannya maksum. Tapi pelupa. Manusia memang lupa.

Ummi ayah, ampunkan dosa anakmu ini. Kakti & Kirul, aku tahu aku telah menghancurkan hatimu atas kesalahan lampauku. Semoga Allah mengampuni kealpaanku.

Sesungguhnya, Allah lah yang membolak balik kan hati kita Bersyukurlah di atas hidayah-Nya. Dan sentiasalah mencari hidayahNya. Janganlah berputus asa daripada rahmat Allah.

Wallahu a'alam.

Friday, April 17, 2009

story of the day..

wah wah wah.. blog ini terasa seperti diariku la plak =))

Macam-macam perkara berlaku hari ni.. nak crita semua macam banyak sangat je..
Thus we go direct to the moral values..hehe..
Petang tadi, kami sebilik membuat lawatan ke Jaya One..
Berdepan dengan cfs iium..& yang paling best, semalam Cold Storage baru dibuka kat situ..
Nak dijadikan cerita, kami berempat masuklah ke dalam Cold Storage tu. Masuk2, terus ada orang bagi salam.. "assalamu'alaikum.."
Ingatkan orang tu nak bagi flyers ke, or salesman nak berakad ke.
Rupanya itu adalah salam suka-suki.. Salam orang muda mudi.Yang xda keja nak buat kot. Kami buat x endah. Jawab dalam hati. Pastu kami berempat masuk & cari barang2 makan orang bujang.
Yang hairannya, mana2 kami pergi, SEMUA orang menoleh. Lelaki@perempuan, mamat@minah. Kawan cakap, "terasa macam miss world".
Memang, terasa macam artis. Kami terus mencari barang, tandah jak daknya ya (biarkan mereka). Bila dah bayar & get out of that weird place, kami pun borak2.
Fikir punya fikir, rewind2, baru kami perasan. Dalam Cold Storage tu, kami berempat je yang memakai baju kurung @ jubah + tudung. Patutlah orang tengok lain macam.
~the end~

Moral of the story:
1. Alhamdulillah, baju tradisional orang Melayu - baju kurung, (x termasuk baju kebaya) menutup aurat(labuh, x ketat). Mari memakai baju kurung kawan2!(pesanan penaja :))

2. Teringat pada hadis;
Sabda Rasulullah SAW,
"Islam itu permulaannya asing,dan nanti akan kembali menjadi asing
seperti permulaannya.Maka beruntunglah orang2 yang asing itu.(ghurabak)"
(riwayat Muslim)
- Bukan nak perasan, tapi memang sangat nampak keasingan Islam hari ini (~~)

3. Satu lagi maksud hadis;
Dari Ibnu Umar RA katanya, Rasulullah SAW ditanya oleh para sahabatRA,
"Apakah ada orang yang beriman kepadamu sedangkan mereka
tidak pernah melihatmu dan membenarkan ajaranmu sedangkan
mereka tidak pernah melihatmu?Baginda SAW menjawab, " Mereka itu
adalah Ikhwanku dan mereka bersama2ku.Beruntunglah mereka
yang melihatku dan beriman kepadaku dan beruntung juga mereka
yang beriman kepadaku sedangkan mereka tidak pernah
melihatku (diulang3x)
(riwayat Muslim)
- Kita mengaku cintakan Rasulullah,tapi kenapa masih kita buat perkara yang baginda x suruh?

4.Berjimat-cermatlah dalam membeli-belah.( advices especially to the ladies out there including me)



Wallahua'lam..

Thursday, April 16, 2009

assignment!!

al-Hawas as the Source of Knowledge - will be my group's assignmet topic..
And i hv to google on smell and touch as source of knowledge..
penin2..
any idea my frens???
anyway,
i'm free 2morrow!!
yes2!
wan2 study 4 nex week exams n got 2 find more info to complete our assignment!!
plz pray 4 my success=))

Monday, April 13, 2009

penantian

Hidup ini penuh penantian. Setiap manusia menanti detik-detik bahagia,indah, dan kurang juga menanti detik terakhir di dalam kehidupan mereka. Manusia sebenarnya sedang berjalan dalam kehidupan. Setiap langkah manusia adalah ke arah Tuhannya. DariNya kita datang, kepadaNya kita kembali.

Jom dengar saya berceloteh ckit..
Setiap saat kita akan berbuat sesuatu pekerjaan.
Tidur? makan? study? berangan?
X kisahla apa2 yang kta lakukan, yang pastinya, kita akan membuat salah satu daripada 2 pilihan jawapan.. BAIK atau BURUK
xde tengah2.Mesti salah satu.

Kita punya tangan.mata,kaki, tangan, dan lidah..
Pilihla nak buat yang mana satu, baik atau buruk.Pahala atau dosa.
Itu hak kita.
Dan hak kita juga,utk disoal di akhirat nanti, tentang masa muda, ke mana dihabiskan?
Harta, ilmu? Ke mana kita sumbangkan?
Kalau x habiskan masa untuk buat benda baik, dah tentu kita habiskan masa buat benda x baik..
Macam tu jgk dgn duit, klu x abiskan dgn bersedekah, abis ke mana? Mesti untuk beli benda2 best kan?? =))

Dahla2.. Lusa exam.. Nak study dlu. Terima kasih sudi baca, kawan2!

Wassalam..

Friday, April 10, 2009

UNGS..UIA..NIAT..IBADAH..

peace be upon you..


i'm now in my last sem in cfs iium..memang cepat masa berlalu..sedar tak sedar, dah hampir 2 tahun diri ini berada di bumi petaling jaya..

back to the topic..

This sem, i' taking 3 subjects.. 18 contact hours (bolehla)
the subjects are:
1. UNGS 2030 - The islamic worldview
2. UNGS 2040 -Islam,Knowledge and Civilization
3. UNGS 2050 - Ethics and Fiqh in everyday Life

All these subjects are university required courses..
Ni lah specialnya UIA.. Semua orang WAJIB mengambil subjek agama walaupun bukan dari course Islamic Revealed Knowledge, Arabic Language or Syariah..

Semoga usaha UIA untuk melahirkan golongan profesional+ustaz/ah @ protaz menjadi kenyataan..amiinn..


Sebagai perkongsian pengalaman,
diri ini pernah berada di sekolah rendah agama,sekolah menengah agama, dan Universiti ISLAM...
Tidak pernah diri ini menyangka sebegitu sekali Allah telah merencanakan perjalanan hidup ini.
Yang pastinya, setiap fasa dalam hidup ini memang tak lepas daripada pengalaman.
Baik manis, mahupun pahit.(masam,masin,semua ada=)))

Nak berkongsi sedikit pengalaman boleh??
Dulu di sekolah, matlamat utama=excellent in all tests and examsss

Bila masuk DQ, pandangan hidup,matlamat hidup berubah bit by bit..matlamat utama hidup setiap manusia di muka bumi ini, kerana satu sebab utama,

Firman Allah dalam surah Az-Zariyaat,56;
"Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku."

Tapi bagaimanakah kita hendak mempraktikkan ayat ini dalam kehidupan seharian kita?
"takkan nak duduk atas sejadah 24 jam kot?"
@
"aku busy dengan kuliah, assignment, kuiz, bla bla bla..camne nak mengabdikan diri ni?"
@
"plizz, aku takde masa nak fikir benda lainla..kerja aku bertimbun kat ofis tuu"
@
"nanti dah tua aku beribadahla..sekarang masa nak cari duit, enjoy"
...dan macam-macam alasan kan??

Hidup kita penuh dengan perkara duniawi.. Benarkah begitu??
Jawapannya iya, jika setiap perkara yang kita lakukan, niat kita kerana dunia. Contohnya,seorang pelajar belajar bersungguh semata-mata nak dapat biasiswa, ataupun nak mempunyai kerja yang berpendapatan tetap.fullstop.

Seorang yang mengabdikan dirinya kepada Allah, akan 'switch' atau bagi sedikit tambahan pada niat itu, contohnya, seorang pelajar belajar bersungguh KERANA nak dapat biasiswa(boleh ringankan beban mak ayah, boleh jadi anak yang disayangi, dan diredhai Allah+nak gunakan ilmu untuk menyebarkan syiar Islam),
ataupun nak mempunyai kerja yang berpendapatan tetap(untuk menyara anak isteri, & bagi kat mak ayah, kerana semua itu adalah suruhan Allah)

Dan sesungguhnya,niat itulah yang memainkan peranan yang menentukan sama ada hidup ini adalah untuk makan, ataupun kerana mengabdikan diri kepada Allah.

Ramai orang salah faham, bahawa beribadah hanyalah solat, puasa, membaca Quran, zikir, haji dan semua perkara yang sewaktu dengannya. Kalau begitu, sehari kita beribadah 1 atau 2 jam je la??(solat 5 waktu <>sejam,mengaji=20 minit,etc)
Ke mana perginya 22 jam lagi??

Sahabat, tukarlah pandangan hidup kita, bahawa suruhan Allah dalam ayat 56 surah Az-Zariyat adalah 'applicable dalam semua perkara. Nak mandi, niat kerana nak bersihkan diri supaya dapat beribadah dengan selesa. Kita makan sebab nak tubuh badan yang sihat, baru boleh beribadah.Nak tidur, niat supaya badan segar untuk bekerja, hanya kerana Allah.
Barulah hidup kita seharian berpaksikan ibadah kepada Allah.

Wah, sudah puas saya mencoret hari ini..
Semoga hati ini thabat untuk terus beribadah di atas ardhullah ini..

Sebagai perkogsian,

SEPULUH WASIAT DARI IMAM AL-SYAHID HASSAN AL-BANNA

  1. Apabila mendengar azan, maka bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekalipun.
  2. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.
  3. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab kerana bahasa Arab yang betul itu adalah salah satu syiar Islam.
  4. Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.
  5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.
  6. Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.
  7. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia malah menyakiti hati orang.
  8. Jauhilah daripada mengumpat-ngumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa-apa yang memberi kebajikan.
  9. Berkenal-kenalanlah dengan setiap muslimin yang ditemui kerana asas gerakan dakwah kita ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.
  10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah pelaksanaannya.

RENUNGILAH, AMALKANLAH…



sekian, wassalam..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...