Wednesday, November 5, 2014

Pengalaman Mengandung Sebagai Medical Student

Assalamualaikum wbt.

Tajuk asal post ni ialah "Pengalaman Mengandung Sebagai Seorang Pelajar". Tapi memandangkan medical student lain sikit dari pelajar lain, ubahlah sikit tajuknya.Kenapa lain? Sebab kami, meds ada 2 phase belajar, iaitu Basic Medical Science,selama 2 tahun-yang belajarnya agak tak banyak beza dengan studnt lain. Dengar lecture, present seminar, hantar assignment, etc. & phase ke-2, iaitu clinical phase selama 3 tahun-ni yang lain sikit dengan student lain. Kami tak dengar lecture dah. Tiap hari kena pergi wad, jumpa patient, dan kami belajar dari mereka! Our patients are our teachers.

Soalan yang mungkin orang akan tanya.. "Kenapa beranak masa student? Macamana nak belajar..Masa student ni lah kita enjoyy"

Jawapan saya.. Medical field ni lain sikit.Masa paling free dalam hidup mereka ialah masa student. sebab tu lah kebanyakan orang bujang akan berjalan-jalan satu dunia masa student ni. Saya ni seorang risk taker, sebab anak ialah investment terbesar saya.Kalau tak sekarang, nanti akan beranak jugak. Baik saya beranak awal. Lagipun rezeki masing masing tak sama, Allah dah tetapkan untuk saya beranak masa belajar, alhamdulillah.

Jadi,berbalik kepada topik, saya tak mngandung sekarang :) Hanya nak cerita pengalaman lepas. Saya berpeluang merasai mengandung dalam kedua-dua phase tadi. Aziz masa 1st phase, & Aisyah masa 2nd phase.

Aziz- saya mengandung dalam 5 bulan selepas berkahwin. Masa tu tak banyak masalah atau boleh dikatakan takde masalah. takde kencing manis (GDM), takde darah tinggi (PIH), cuma ada mild anemia yang resolve dengan iron tablet. Alahan tak teruk, alhamdulillah. Makan banyak, sampai naik 15kg masa mengandung :D Belajar pun tak mengganggu, sebab duduk dalam lecture hall je. Dengar lecture, dan balik rumah. Tup2 dah lahir Aziz. Sihat Alhamdulillah.

Aisyah- Kali ni mengandung agak mencabar. Sebab dah mula clinical phase. Mengandung masa posting surgery. Doktor kami pulak sangat strict sebab kami group terakhir dalam year 3 yang masuk surgery posting. Kami kena ada di wad setiap hari Isnin-Sabtu. Selain oncall malam sekali seminggu, hari Sabtu pun ada on-call. Jadi kali ni banyak berdiri dan berjalan jalan dalam wad. Kenalah berdiri 3 jam kalau doktor haritu rajin buat kelas panjang. Akibatnya, mulalah timbul varicose vein. Taklah timbul sangat, tapi first time dapat. T.T , & permanent sampai sekarang.
Lepas surgery posting, kami sambung pulak dengan orthopaedic posting yang agak mencabar jugak. Yang tak best ialah bila kena masuk operation theatre  yang pakai image intesifier(I.I) atau continuous x-ray yang bahaya pada ibu mengandung dan baby. T.T Tapi saya tak masuk pun. Yang risaunya II ni ditembak tanpa kita sedar. Jadi tak boleh dekat sangat dengan bilik OT tu. Jenguk je lah dari luar.Alhamdulillah Aisyah sihat setakat ni.

Masa mengandung kali ke-2 pun alahan tak teruk,alhamdulillah. Tapi lain pulak sakit yang datang, especially masa 3rd trimester (dalam both pregnancies) Sakit tulang rusuk, sakit belakang, incontinence, GERD, kaki cramp tengah malam(Ouch!),jari tiba2 stiff dan tak boleh gerak, tidur kena mengiring, cepat mengah, etc. Masa ni baru tahu sakitnya mengandung. Baru nak hargai ummi. Dan satu lagi kerisauan ialah tak tahu bila baby nak keluar.surprise betul.. Tapi semua ni adalah cara Allah nak mengganjari hambaNya yang lemah bernama wanita. Jadi tak payah nak merungut, bagitahu satu dunia, saya sakit ni,sakit tu.Memang mengandung macam tu.Allah lebih tahu,dan ada ganjaran di sebalik setiap kesakitan tu (pesanan buat diri sendiri juga).

nota kaki: post ni dh ditaip lebih setahun yang lalu, sekarang baru terperasan & posted! Terima kasih atas kesudian anda membaca :)

Monday, November 3, 2014

Setahun Kemudian

Assalamualaikum wbt.
Alhamdulillah, selepas setahun lebih membisu, ada jugak orang nak update blog ni.

Bila rajin nak update, idea pulak takdak. :p

Baiklah, sebagai pembuka kata, sekarang Ummu Aziz ialah seorang surirumahtangga sepenuh masa. Best tak best? Kalau nak tahu, rasalah sendiri :D

Sejak jadi full-time housewife ni, barulah nak menghargai pengorbanan ibu sendiri. Ya, ummiku surirumah sepenuh masa, & I'm proud of her!

Alhamdulillah, Aziz dah genap 4 tahun semalam. 2 November 2010 hari Aziz lahir. Masa tu baru second year medical student. Harini anak mama dah besar. Terharu. Aziz la peneman setia di saat suka & duka kami menempuh alam universiti. lagi- lagi masa clinical years. we love you Aziz, semoga allah sentiasa meredhoimu.

Aisyah Alhumaira' pulak dah nak masuk 2 tahun, bulan 12 nanti, inshaAllah.

Ok idea dah habis. Sejak habis belajar ni, otak jadi lembap sedikit sebab jarang digunakan seperti dulu. :p

Last words, may Allah bless our journey in this life & herefter. Aminn.




Saturday, July 13, 2013

Aisyah Al Humaira' Anak Solehah!

Assalamualaikum warahmatullah & salam Ramadhan.

Alhamdulillah kita telah memasuki hari ke 5 Ramadhan 1434H,

Aisyah, anak solehah mama baba dah pun berusia 6 bulan.

Buat pertama kalinya Aisyah dapat masuk dalam blog Ummu Aziz sebab Aisyah dah ada tudung. yeay! tudung ni Ummu Aziz beli dari sini. Setelah lama mencari tudung yang saiznya muat untuk bayi, akhirnya bertemu jugak.

Sayalah Aisyah Al-Humaira'
Saya baru 6 bulan, dan saya suka pakai tudung. Jom kita sama2 tutup aurat di bulan barakah ni!

Wassalam.

Wednesday, July 10, 2013

White Lady

Assalamualaikum & salam Ramamdhan Al-Mubarak..

Alhamdulillah kita semua diberi kesempatan untuk bertemu dengan bulan yang penuh barakah tahun ni. Buat pertama kalinya, kami berempat sekeluarga berpuasa di Kuching, Sarawak. Kecuali baba Aziz :) Pada 1 Ramadhan, kami disambut oleh air yang sedap, yang diberi nama "White Lady". Siapa pernah cuba air ni?
ihsan google.Air yang paling tinggi tulah White lady.


Hanya di Kuching. Jadi kalau anda berada ditempat selain Kuching, datangla ke Kuching untuk rasa sendiri air ni :)

Akhir kalam, 

Daripada Abu Hurairah RA katanya:
Rasulullah SAW pernah menggalakkan sahabatnya berqiam Ramadhan tanpa menyuruh mereka dengan kesungguhan (yang menunjukkan wajib), kemudian sabdanya: “Barangsiapa yang berqiam Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab (mengharapkan redha dan ganjaran Allah) akan diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu   
 
(Diriwayatkan oleh Al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud, al-Tirmizi dan al-Nasa’i)
 
Jom qiam!

Sunday, June 23, 2013

Bila Sudah Berempat..

Salam Syaaban, Dear readers!

Bila sudah beranak 2 aka berempat, inilah jadinya..blog baru dapat update lepas habis setiap blok ie. 3 bulan. :p

Alhamdulillah anak mama, Aziz dah hidup di dunia ni selama 2 tahun 7 bulan, & adiknya, Aisyah bakal genap 6 bulan 3 hari lagi. Aisyah's exclusive breastfeeding journey akan terus diteruskan, insya Allah!

Sepanjang blok lepas, family medicine & community medicine, banyak benda yang dah kami belajar. Semoga x lupa sampai bila2.. :) tak payahla cerita apa benda yg banyak tu kan. Banyak sangat.

Tapi nak cerita 1 benda. Kami kena bermusafir di Jerantut & Ulu Tembeling selama seminggu. Anak2 tidak dibenarkan ikut.sedih tak. Jadi Aziz n Aisyah dijaga oleh neneknya seminggu. Bukan sedih sebab apa, Aisyah masih breastfeed. Satu kegabraan buat ibu yg bf ni bila nak tinggalkan anak lebih dari sehari.. bukan semata-mata sebab rindu, tapi risau dengan milk production. Kalau ada peti ais, no problem. Stok susu boleh buat. Tapi tempat yg kami pergi tu agak pedalaman, maknanya peti ais xde! Kalau xde, terpaksalah susu yg berharga tu masuk ke dalam lubang sinki. Jadi selama 5 hari susu yg dipam terpaksa dibuang. Adela dalam 100 oz aka 20 botol bumble bee.-- T.T


Ke Ulu Tembeling. kena naik bot penambang gini.



 Nak balik kampung kat Sarawak lagi cantik botnya,camni-ihsan encik Google-

Balik dari permusafiran, dua lagi masalah timbul. Aisyah dah tak nak direct bf! Sedih yang tak terhingga. Tapi paksa jugak dia direct, sampai dia betul2 lapar baru dia nak. Berat Aisyah susut dalam masa seminggu tu. Sebab rindukan omaknya.hehe.Masalah ke-2, production susu makin sikit, sekarang tengah berusaha untuk tingkatkan milk production..
ALHAMDULILLAH. Misi berjaya:)

  Sekarang alhamdulillah dah naik balik. End of chapter 1 :)

Sambungan dari topik asal. Kami sedar kami masih belajar. & kami faham tak semua orang sokong married student ni. Tapi kami berusaha sebaik mungkin untuk menjadi seNORMAL pelajar lain yang masih single. Orang miting sampai tengah malam bawak buku, kami bawak dua anak dan toto. :) pengalaman2. Orang lain boleh terus rilek lepas balik kelas, kami kena masak untuk suami dan anak. Pagi2 orang lain sempat nak baca buku sebelum turun ke kelas, kami kena mandikan anak2, siapkan barang untuk dihantar ke taska. Malam2 orang lain tidur nyenyak, kami kena bancuh susu untuk anak.

Kadang2 kami terbuat salah, mungkin ada orang yang condemn sebab kami dah berkahwin. Kami cuba untuk berubah untuk menjadi student yang lebih baik. Tapi mungkin ada orang jarang nak tengok kalau kita buat baik. Kesalahan yang lepas tu jugaklah yang diungkit2. To be honest, berkahwin saja bagi saya takdela beban sangat. Yang tough sangat lepas berkahwin ni ialah tanggungjawab terhadap anak2. Sekarang saya memikul 3 tanggungjawab dalam family. Kepada suami, dan 2 anak. Org yg single hanya perlu jaga diri sendiri. Titik.

Semasa posting di jerantut, saya takde tanggungjawab terhadap sesiapa. Perasaan? Rileknya org single! Tak pernah rasa serilek tu slps saya berkahwin. Tapi ini jalan yang saya pilih. Saya pilih untuk berkawin awal, dan beranak awal. Jadi saya dah bersedia untuk galas tanggungjawab seorang ibu yang masih belajar. Alhamdulillah Allah.kurniakan saya kekuatan untuk terus belajar. 1 year to go insyaAllah!

This post is not intended to hurt anyone. Hanya jeritan kecil dari qalbu seorang hamba yang penuh dosa.Minta ampun dan maaf kalau ada yang terasa.

Kami dah lalui macam2 sepanjang 4 tahun berkahwin. Semoga pengalaman mematangkan kami untuk terus berkhidmat di atas muka bumi Allah ini.

Pesanan terakhir buat diri sendiri. Tak kiralah pangkat kita profesor,doktor,Ir, Dato', etc, kita semua akan kembali pada Allah dengan kain kafan, dan di akhirat kelak hanya ada dua tempat kembali. Syurga atau neraka. Takde vip room for Dr. so and so. Be humble, Izaidah!

Wassalam. Salam nisfu Syaaban :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...