Thursday, January 26, 2017

JANUARI 2017

Assalamualaikum semua

Lama sungguh mama aziz menyepi dalam blog ni. Akibat menjadi HO.boleh dak cakap gitu.hehe. alhamdulillah, mama aziz dah selamat menghabiskan my ho-ship journey di utara tanah air selama 2 tahun! Lama tak lama.haa. Tak sangka boleh habis jugak. Allah bagi kekuatan & kesabaran untuk habiskan 6 posting yang mencabar2. Kalau boleh nak tulis buku pasal pengalaman jadi ho ni. Tapi takpela, maybe bagi orang lain tak menarik pun. & lagipun sekarang orang lebih suka baca iium confession, fb & instagram drpd baca buku ye dok? 😆

Lenkali la kite tulis pasal ho. Update terbaru mama aziz, aziz skrg dah masuk darjah 1!! Besar tak besar. Walaupun dah besar, he will always be my baby.hehe. Aisyah pulak dah masuk 5 tahun. Nak jadi kakak tak lama lagi. Yess. & mama aziz masih di kedah. Kita cuti duluu sementara tunggu baby keluar kan. Lepas ni insyaAllah akan berkhidmat di bumi kenyalang 😆

Alhamdulillah Allah dah aturkan yang terbaik untuk kami. Terima kasih tak terhingga kepada ummi & ayah yang  paling banyak membantu kami habiskan perjalan sebagai ho ni. Oklah. lenkali kite tulis pasal ho journey plak ye.

Salam semua☺

Wednesday, November 5, 2014

Pengalaman Mengandung Sebagai Medical Student

Assalamualaikum wbt.

Tajuk asal post ni ialah "Pengalaman Mengandung Sebagai Seorang Pelajar". Tapi memandangkan medical student lain sikit dari pelajar lain, ubahlah sikit tajuknya.Kenapa lain? Sebab kami, meds ada 2 phase belajar, iaitu Basic Medical Science,selama 2 tahun-yang belajarnya agak tak banyak beza dengan studnt lain. Dengar lecture, present seminar, hantar assignment, etc. & phase ke-2, iaitu clinical phase selama 3 tahun-ni yang lain sikit dengan student lain. Kami tak dengar lecture dah. Tiap hari kena pergi wad, jumpa patient, dan kami belajar dari mereka! Our patients are our teachers.

Soalan yang mungkin orang akan tanya.. "Kenapa beranak masa student? Macamana nak belajar..Masa student ni lah kita enjoyy"

Jawapan saya.. Medical field ni lain sikit.Masa paling free dalam hidup mereka ialah masa student. sebab tu lah kebanyakan orang bujang akan berjalan-jalan satu dunia masa student ni. Saya ni seorang risk taker, sebab anak ialah investment terbesar saya.Kalau tak sekarang, nanti akan beranak jugak. Baik saya beranak awal. Lagipun rezeki masing masing tak sama, Allah dah tetapkan untuk saya beranak masa belajar, alhamdulillah.

Jadi,berbalik kepada topik, saya tak mngandung sekarang :) Hanya nak cerita pengalaman lepas. Saya berpeluang merasai mengandung dalam kedua-dua phase tadi. Aziz masa 1st phase, & Aisyah masa 2nd phase.

Aziz- saya mengandung dalam 5 bulan selepas berkahwin. Masa tu tak banyak masalah atau boleh dikatakan takde masalah. takde kencing manis (GDM), takde darah tinggi (PIH), cuma ada mild anemia yang resolve dengan iron tablet. Alahan tak teruk, alhamdulillah. Makan banyak, sampai naik 15kg masa mengandung :D Belajar pun tak mengganggu, sebab duduk dalam lecture hall je. Dengar lecture, dan balik rumah. Tup2 dah lahir Aziz. Sihat Alhamdulillah.

Aisyah- Kali ni mengandung agak mencabar. Sebab dah mula clinical phase. Mengandung masa posting surgery. Doktor kami pulak sangat strict sebab kami group terakhir dalam year 3 yang masuk surgery posting. Kami kena ada di wad setiap hari Isnin-Sabtu. Selain oncall malam sekali seminggu, hari Sabtu pun ada on-call. Jadi kali ni banyak berdiri dan berjalan jalan dalam wad. Kenalah berdiri 3 jam kalau doktor haritu rajin buat kelas panjang. Akibatnya, mulalah timbul varicose vein. Taklah timbul sangat, tapi first time dapat. T.T , & permanent sampai sekarang.
Lepas surgery posting, kami sambung pulak dengan orthopaedic posting yang agak mencabar jugak. Yang tak best ialah bila kena masuk operation theatre  yang pakai image intesifier(I.I) atau continuous x-ray yang bahaya pada ibu mengandung dan baby. T.T Tapi saya tak masuk pun. Yang risaunya II ni ditembak tanpa kita sedar. Jadi tak boleh dekat sangat dengan bilik OT tu. Jenguk je lah dari luar.Alhamdulillah Aisyah sihat setakat ni.

Masa mengandung kali ke-2 pun alahan tak teruk,alhamdulillah. Tapi lain pulak sakit yang datang, especially masa 3rd trimester (dalam both pregnancies) Sakit tulang rusuk, sakit belakang, incontinence, GERD, kaki cramp tengah malam(Ouch!),jari tiba2 stiff dan tak boleh gerak, tidur kena mengiring, cepat mengah, etc. Masa ni baru tahu sakitnya mengandung. Baru nak hargai ummi. Dan satu lagi kerisauan ialah tak tahu bila baby nak keluar.surprise betul.. Tapi semua ni adalah cara Allah nak mengganjari hambaNya yang lemah bernama wanita. Jadi tak payah nak merungut, bagitahu satu dunia, saya sakit ni,sakit tu.Memang mengandung macam tu.Allah lebih tahu,dan ada ganjaran di sebalik setiap kesakitan tu (pesanan buat diri sendiri juga).

nota kaki: post ni dh ditaip lebih setahun yang lalu, sekarang baru terperasan & posted! Terima kasih atas kesudian anda membaca :)

Monday, November 3, 2014

Setahun Kemudian

Assalamualaikum wbt.
Alhamdulillah, selepas setahun lebih membisu, ada jugak orang nak update blog ni.

Bila rajin nak update, idea pulak takdak. :p

Baiklah, sebagai pembuka kata, sekarang Ummu Aziz ialah seorang surirumahtangga sepenuh masa. Best tak best? Kalau nak tahu, rasalah sendiri :D

Sejak jadi full-time housewife ni, barulah nak menghargai pengorbanan ibu sendiri. Ya, ummiku surirumah sepenuh masa, & I'm proud of her!

Alhamdulillah, Aziz dah genap 4 tahun semalam. 2 November 2010 hari Aziz lahir. Masa tu baru second year medical student. Harini anak mama dah besar. Terharu. Aziz la peneman setia di saat suka & duka kami menempuh alam universiti. lagi- lagi masa clinical years. we love you Aziz, semoga allah sentiasa meredhoimu.

Aisyah Alhumaira' pulak dah nak masuk 2 tahun, bulan 12 nanti, inshaAllah.

Ok idea dah habis. Sejak habis belajar ni, otak jadi lembap sedikit sebab jarang digunakan seperti dulu. :p

Last words, may Allah bless our journey in this life & herefter. Aminn.




Saturday, July 13, 2013

Aisyah Al Humaira' Anak Solehah!

Assalamualaikum warahmatullah & salam Ramadhan.

Alhamdulillah kita telah memasuki hari ke 5 Ramadhan 1434H,

Aisyah, anak solehah mama baba dah pun berusia 6 bulan.

Buat pertama kalinya Aisyah dapat masuk dalam blog Ummu Aziz sebab Aisyah dah ada tudung. yeay! tudung ni Ummu Aziz beli dari sini. Setelah lama mencari tudung yang saiznya muat untuk bayi, akhirnya bertemu jugak.

Sayalah Aisyah Al-Humaira'
Saya baru 6 bulan, dan saya suka pakai tudung. Jom kita sama2 tutup aurat di bulan barakah ni!

Wassalam.

Wednesday, July 10, 2013

White Lady

Assalamualaikum & salam Ramamdhan Al-Mubarak..

Alhamdulillah kita semua diberi kesempatan untuk bertemu dengan bulan yang penuh barakah tahun ni. Buat pertama kalinya, kami berempat sekeluarga berpuasa di Kuching, Sarawak. Kecuali baba Aziz :) Pada 1 Ramadhan, kami disambut oleh air yang sedap, yang diberi nama "White Lady". Siapa pernah cuba air ni?
ihsan google.Air yang paling tinggi tulah White lady.


Hanya di Kuching. Jadi kalau anda berada ditempat selain Kuching, datangla ke Kuching untuk rasa sendiri air ni :)

Akhir kalam, 

Daripada Abu Hurairah RA katanya:
Rasulullah SAW pernah menggalakkan sahabatnya berqiam Ramadhan tanpa menyuruh mereka dengan kesungguhan (yang menunjukkan wajib), kemudian sabdanya: “Barangsiapa yang berqiam Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab (mengharapkan redha dan ganjaran Allah) akan diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu   
 
(Diriwayatkan oleh Al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud, al-Tirmizi dan al-Nasa’i)
 
Jom qiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...